10 maart 2023
Mogelijk Belgisch-Noorse CO2-leiding door Noordzee
Door Paul Schaap
De Belgische gasnetbeheerder Fluxys en de Noorse energiemaatschappij Equinor zijn een haalbaarheidsonderzoek gestart voor de aanleg van een grote CO2-transportleiding. Deze moet vanaf Zeebrugge naar de Noorse gasvelden gaan lopen. Fluxys wil hierdoor grote hoeveelheden CO2 gaan verpompen die mogelijk in leeggeproduceerde gasvelden in de Noorse sector van de Noordzee kunnen worden opgeslagen.
Het onderzoek naar de haalbaarheid van de aanleg van deze 1.000 kilometer lange leiding moet in 2025 zijn afgerond. Fluxys en Equinor willen namelijk in dat jaar hierover wel of niet een definitieve investeringsbeslissing nemen. Als die positief uitvalt, gaat het project van start en kan de leiding in 2030 volledig operationeel zijn. De aanlegkosten worden geschat op 1 miljard euro. Beginpunt van de leiding moet dan een nieuw te bouwen terminal in Zeebrugge zijn en het eindpunt bij een cluster van leeggeproduceerde gasvelden voor de Noorse westkust. Fluxys wil via deze leiding circa 40 miljoen ton CO2 per jaar gaan verpompen. Voor bijna de helft van deze hoeveelheid hebben zich al leveranciers gemeld. Equinor zegt dat er maximaal 80 miljard ton CO2 in de beoogde gasvelden onder de zeebodem opgeslagen kan worden. Overigens heeft de Noorse energiegigant ruime ervaring met de opslag van broeikasgas in lege gasvelden aangezien de maatschappij al vanaf 1996 circa 20 miljoen ton CO2 heeft opgeslagen in het Sleipnir veld.
Zeepipe
De aanleg van een grote zeeleiding tussen de Noorse sector van de Noordzee en Zeebrugge is overigens niet nieuw. Begin jaren negentig is namelijk een 814 kilometer lange gastransportleiding vanaf het Noorse Sleipnir gasveld naar Zeebrugge aangelegd. Later is deze zelfs nog verlengd. Hierdoor wordt dagelijks circa 40 miljoen kubieke meter Noors gas naar België verpompt. Deze zogeheten Zeepipe I transportleiding van operator Gassco is al vanaf 1996 in gebruik.